Håndbog til Roskilde-boder skal give mindre madspild

Jakob Kosteljanetz Bæredygtig madproduktion og madspild

En håndbog er taget i brug i år og skal hjælpe madboderne med at blive mere bæredygtige ved bl.a. at mindske madspild.  RTR har indgået et samarbejde med Implement Consulting Group, som har udarbejdet en håndbog til brug i alle madboder på festivallen.

”Fødevarespild går jo ikke kun på det færdigproduceret mad som smides væk, men også de fødevarer, som går til spilde i produktionen og som har konsekvenser for madbodernes forretningsmodel”, udtaler Anna Tulinius fra Implement Consulting Group.

Derfor håndbogen, som er en overskuelig guide til hvordan man ved hjælp af enkelte tiltag kan forbedre arbejdsgange og håndtering af fødevarer. Og gerne med input og gode forslag fra medarbejderne selv, mener Anna Tulinius.

Mødet med den virkelige verden
På baggrund af håndbogen, meldte tre madboder sig frivilligt til at få inspiration og vejledning fra Implement Consulting Group. I ugens løb er de derfor mødtes med hver bod, hvor man sammen har identificeret de problemer som, boderne gerne ville have løst. På den baggrund er Implement Consulting Group kommet med forslag til forbedringer og vil sidst på ugen lave en evaluering af forløbet sammen med boderne.

”Vores mission i år er at undersøge om vores håndbog kan bruges ude i den virkelige verden og om den har haft nogen gavnlig effekt,” siger Anna Tulinius og supplerer, ”det hele kan jo let hurtigt blive en smule akademisk.”

[SlideDeck2 id=839]

Flipchart, tuschpen og elefantsnot
Det kan man derimod ikke sige om den måde Anna Tulinius går til værks på, da hun fredag eftermiddag tager ud til et par udvalgte madboder, bevæbnet med flipchart, tuschpen og elefantsnot. Udstyret skal hun bruge til at lave plancher med tjeklister og en ”opslagstavle” hvor medarbejderne direkte kan skrive forslag til forbedringer eller andre gode idéer de måtte have.

Hos Mamas Corner overfor Apollo scenen, går der ikke mange minutter før en medarbejder skriver sit forslag på opslagstavlen, som vækker genklang blandt de andre medarbejdere. I det hele taget fornemmer man en begejstring blandt personale og ledere i forhold til projektet og håbet er da også, at flere madboder vil følge trop og bidrage til at mindske madspild på festivallen.