Drik en affaldsjuice og tag kampen op mod madspild

Christian Daugaard Jacobsen Bæredygtig madproduktion og madspild

Seks unge gastro- og bæredygtighedsentusiaster gæster årets Roskilde Festival med deres madprojekt ReGastro, der er et initiativ sat i verden for at bekæmpe madspild. På lørdag mellem 13 og 15 kan du konkurrere i kampen om at lave den bedste juice af supermarkeders frugt- og grøntaffald.

Kreativitet i kampen mod madspild.
Vi er egentlig sat i verden for at gå konkurs”, fortæller Nina, der udover at være en af de projektets seks stiftere, til daglig læser virksomhedsstudier og kommunikation ved Roskilde Universitet.

Og selvom det måske forekommer noget kontraintuitivt, giver det god mening, når man forstår ReGastros kernegrundlag. For hvad der for andre er affald, er for ReGastro hjørnestenen i deres madproduktion. Og hvis der ikke flere fødevarer som går til spilde, mister projektet sin drivkraft.

Projektet dukker op omkring i landet til festivaler og events for at lave mad af det affald som deres leverandører giver dem. Indtil videre har man etableret parterskab med Coop, og af og til også lokale producenter af frugt og grønt. Så hvad andre smider ud havner i hænderne på ReGastros frivillige, og bliver med kærlighed og kreativitet til lækre retter.

I praksis at man kan ende op med 200 bananer og alt for mange kilo gulerødder. Der kræver det at man tænker innovativt i madlavningen:

Vi går ikke ind for opskrifter. Vores syn på mad er langt mere kreativt, og vi begrænser os ikke. Man sammensætter frugt og grønt på kryds og tværs, men får det til at smage godt. Og den forståelse kan sagtens tages fra vores lille projekt og bruges til daglig derhjemme” forklarer Nina.

Projektet udsprang som studieprojekt, hvorefter de studerende deltog i en innovationskonkurrence og blev belønnet med publikumsprisen. ReGastro samarbejder bl.a. med ”Stop Spild af Mad”-kampagnen, og er på Roskilde som en del af projektet ”More than Eating”:

På Roskilde er mad er mere end bare mad. Der er stor fokus på økologi og at bekæmpe madspild, og hele processen for madlavningen er fundamental for hvordan det foregår. Derudover er den kollektive kreativitet stærkt inspirerende, og der er mange spændende projekter rundt omkring,” fortæller Nina og Mette fra ReGastro.

På festivalen er ReGastros fokus at skabe konkurrence og prestige blandt festivalens deltagere i at lave den bedste ”affaldsjuice”. Deltagerne skal konkurrere om at lave den bedste juice, kun ved hjælp af frugt og grønt som ellers var blevet smidt ud – og så naturligvis en god sjat kreativitet.

På længere sigt er ReGastros mål at bredde sine visioner ud til et noget bredere publikum, og har et særligt fokus på samarbejde med de alleryngste.

Det gælder om at skabe vaner og starte med de yngste af os. For os er begræsning af madspild ikke blot noget man gør i praksis, men noget der gennemsyrer vores projekt. Det er en slags ideologi,” afslutter Mette fra ReGastro.

Du kan møde ReGastros ved ”More than Eating” på lørdag d. 5 juli mellem 13-15.

Læs mere om ReGastro.
Læs mere om “More than Eating”